KotiMielenkiintoinenMitä kukkia ja kasveja ei saa ruokkia tuhkalla: muista nämä lajikkeet

Mitä kukkia ja kasveja ei saa ruokkia tuhkalla: muista nämä lajikkeet

Puutuhka on yksi suosituimmista ja edullisimmista orgaanisista lannoitteista puutarhureiden ja vihannesviljelijöiden keskuudessa.Korkean kalium- ja fosforipitoisuutensa ansiosta se edistää kasvien kasvua ja kehitystä, parantaa maaperän rakennetta ja voi jopa suojella viljelykasveja taudeilta ja tuholaisilta.

Monipuolisuudestaan huolimatta puutuhka ei kuitenkaan sovellu joidenkin happamia ympäristöjä suosivien kasvien lannoitukseen.Jotta vältettäisiin ei-toivotut seuraukset eikä vahingoitettaisi viljelykasveja, on tarpeen tietää, mitä kasveja ei pitäisi lannoittaa puutuhkalla, sekä oikea lähestymistapa sen levittämiseen.

Ensiksikin puutuhkan käyttöä vihanneskasvien, kuten vesimelonien, retiisien ja hapankorren lannoittamiseen ei suositella.Nämä kasvit suosivat hapanta maaperää, ja tuhkan levittäminen voi olla niille erittäin haitallista.

Toiseksi sängyn lannoituksessa on oltava varovainen, sillä monet koristekasvit, kuten rododendronit, hortensiat, atsaleat, kanervat, saniaiset ja laaksonliljat, ovat happomyönteisiä ja kasvavat parhaiten happamassa ympäristössä, joten tuhkalannoitusta ei voida hyväksyä niille.

Kolmanneksi, ennen tuhkan levittämistä se on varastoitava asianmukaisesti kuivassa paikassa, jotta se ei menetä hyödyllisiä ominaisuuksiaan kosteuden vaikutuksesta.Samalla olisi vältettävä tuhkan sekoittamista muihin orgaanisiin lannoitteisiin, kuten lantaan tai siipikarjanlantaan, koska se voi vähentää niiden typpipitoisuutta.

Neljänneksi tuhkaa ei saisi käyttää yhdessä superfosfaatin tai dolomiittijauhon kanssa, koska tämä voi johtaa fosforin heikentyneeseen hyväksikäyttöön ja maan happamuuden liialliseen muuttumiseen, mikä on haitallista kasveille itselleen.

On muistettava, että vaikka puutuhka on kiistatta hyödyllinen orgaaninen lannoite, sen käyttö vaatii tietämystä ja varovaisuutta.Tuhkalannoitukseen soveltuvien viljelykasvien oikealla valinnalla sekä tuhkan varastointia ja käyttöä koskevien sääntöjen noudattamisella vältetään ei-toivotut seuraukset ja annetaan kasveillesi tarvittavat ravinteet.Älä laiminlyö näitä suosituksia, ja puutarhasi tai hedelmätarhasi ilahduttaa sinua runsaalla ja terveellä sadolla!